Zborurile comerciale supersonice sunt aproape de noi

Imaginați-vă un zbor de la Shanghai la Los Angeles de doar 5 ore sau un zbor de la Tokyo la San Francisco de 5,5 ore. În ultimii ani, mai multe startup-uri și-au propus să aducă pe piață noul Concorde.

Unul dintre acești jucători este Boom Technology, companie care a strâns o finanțare de 85 milioane dolari de la investitori, printre care se numără și Virgin Atlantic Airways. Mai mult, compania din Denver are susținători și în Asia. La finalul anului trecut, Japan Airlines a investit 10 milioane dolari pentru a comanda 20 de aeronave proiectate de Boom Technology, ce vor fi lansate în 2023.

În plus, în primăvara aceasta, Ctrip – cel mai mare furnizor de servicii de turism din Asia, cu 300 de milioane de utilizatori înregistrați – a devenit primul partener strategic al companiei Boom, pe piața chineză.

„China promite să fie una dintre cele mai mari piețe pentru călătoriile aeriene supersonice. Cererea de călătorii aeriene este incredibil de puternică”, spune Victor Tseng, directorul comercial al Ctrip, conform CNN Travel.

„În afară de o clasă mijlocie în creștere și cu un venit mai mare, chinezii sunt din ce în ce mai interesați să cheltuie bani pe experiențe. Călătoria a devenit o formă importantă de căutare a fericirii”.

Boom a anunțat că în 2019 plănuiește să testeze XB-1, un prototip supersonic cu 2 locuri. Dacă totul se desfășoară conform planurilor companiei, atunci va demara producția de serie a unui avion supersonic, capabil să zboare cu 2,2 Mach, echivalentul a peste 2700 km/h sau de două ori viteza sunetului.

Astfel, o călătorie de la Shanghai la Los Angeles, care în mod normal durează 12 ore, nu va depăși 6 ore cu avionul Boom.

„Turiștii străini chinezi au efectuat 130 de milioane de călătorii în 2017 (în conformitate cu raportul de călătorie al Ctrip). Cum mai puțin de 10% dintre chinezi dețin un pașaport, creșterea viitoare în acest domeniu este foarte promițătoare”, spune Tseng.

„Țările din regiunea Asia-Pacific sunt destinațiile cele mai populare printre turiștii străini chinezi. Motivele majore sunt distanța mai scurtă și timpul de călătorie redus. ”

Față de Concorde, ce dispune de 92-128 locuri, aeronava Boom va putea transporta 55 pasageri.

Chiar și cu mai puține locuri, tarifele ar putea fi mai accesibile. Mai mult, daca un bilet New York – Londra cu Concorde-ul costa aproximativ 11.000-13.000 de dolari, aceeași călătorie cu Boom va costa aproximativ 5.000 de dolari.

Boom Technology nu este singura companie care urmărește să lanseze un avion comercial supersonic. NASA a anunțat recent un parteneriat cu Lockheed Martin pentru a dezvolta un prototip de aeronave supersonice, cu un boom sonic mai silențios. Dacă totul merge conform planurilor, aeronava dezvoltata de NASA și Lockheed Martin ar trebui să fie finalizată până în 2021.

Similar, Spike Aerospace din Boston planifică, de asemenea, să lanseze S-512 Supersonic Jet.

Noi spunem atât – abia așteptăm ca avioanele supersonice să devină norma, astfel încât să ajungem câr mai rapid dintr-un oraș în altul.

 

Sursă: www.cnet.com

(Visited 147 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.