Viitorul fără baterii? Posibil

Extinderea duratei de viață a bateriei telefonului este ceva ce preocupă producătorii și consumatorii deopotrivă. Dar poate acest lucru să nu mai fie o problemă?

 

Cu fiecare nouă lansare de telefon avem noi caracteristici, cum ar fi afișaje din ce în ce mai rezistente și camere de luat vederi mai bune, dar viața bateriei mai lungă este ceea ce ne dorim cel mai mult.

Pentru majoritatea dintre noi, posibilitatea de a folosi telefonul pentru o zi întreagă înseamnă, în continuare, încărcarea telefonului în fiecare noapte. Dacă uităm să facem asta, atunci ziua se transformă într-o vânătoare pentru o priză.

Acest lucru nu vizează doar telefoanele mobile ci și industria constructoare de mașini. Și când revoluția mașinii electrice va atinge cote maxime, bateriile cu încărcare rapidă, cu durată lungă de viață vor fi esențiale.

Avansurile în viața bateriei sunt făcute tot timpul, chiar dacă nu avem încă de câștigat în toate gadgeturile de zi cu zi.

Tehnologia actuală

 

Bateriile din telefonul curent și din mașinile electrice sunt pe bază de litiu-ion. Acestea se încarcă rapid, durează multe cicluri și oferă o capacitate decentă.

În timp ce energia fără fir ar putea fi o opțiune viabilă în viitor, pe termen scurt și mediu trebuie să îmbunătățim bateriile astfel încât furnizorii de energie electrică și electricieni să poată trece mai întâi de la combustibilii fosili la energia regenerabilă ecologică.

Tehnologia bateriilor din smartphone-urile noastre s-a schimbat puțin, chiar dacă alte caracteristici au înregistrat progrese uimitoare.

Louis Shaffer, compania de soluții pentru managementul energiei, Eaton, a declarat că „suntem în permanență asaltați despre noile descoperiri ce privesc bateriile, dar avem în continuare aceleași baterii litiu-ion în telefoanele noastre. Inovația are nevoie de timp. A fost nevoie de peste 30 de ani pentru bateriile li-ion pentru a intra în pe piața largă, de la invenția lor din anii 1980 până la cele de pe iPhone.

Un alt factor de încetinire a acestui progres este evidențiat de Chris Slattery, manager de produs la producătorul de iluminat inteligent Tridonic. „Punctul interesant cu telefoanele mobile este că unul dintre factorii majori pentru îmbunătățirea telefonului este degradarea vieții bateriei actuale a telefonului„, spune el.

Ultracapacitoarele sunt văzute de mulți ca fiind viitorul stocării energiei, deoarece stochează energia într-un câmp electric, ceea ce înseamnă că pot supraviețui sute de mii de cicluri de încărcare și descărcare decât o baterie.

Alt exemplu este visul transmiterii puterii prin aer. Acest lucru a existat din zilele inventatorului și al inginerului electric Nikolas Tesla, dar de curând a început să devină realitate. O companie care pretinde că a stăpânit tehnologia, luând-o dincolo de interconectarea rapidă a rețelei Qi, găsită acum în multe smartphone-uri, este uBeam.

Sistemul uBeam a fost spart de gradul de Meredith Perry , o fostă studentă în astrobiologie de doar 25 de ani, care a primit de atunci peste 28 de milioane de dolari finanțare.

Acest sistem utilizează cuptoare cu microunde pentru a transmite energie cu câțiva metri într-o încăpere pentru alimentarea dispozitivelor. Perry spune că ar putea fi aplicat la televizoare, computere și chiar mașini.

Sistemul uBeam este capabil să încarce dispozitive pe distanțe de câțiva metri, dar această tehnologie este încă în fază incipientă. Utilizează o mulțime de energie, costă mult pentru fabricare și oferă o rată de încărcare destul de lentă; dar nu există cabluri care să fie văzute, iar acest mod de a furniza putere ar putea să-i salveze un viitor fără baterii.

Dacă ar putea deveni eficient pe o scară largă, în mod similar cu rețelele de telefonie mobilă, toate dispozitivele noastre ar putea atrage puteri de la un astfel de sistem. Imaginați-vă telefoanele și mașinile electrice care nu au nevoie de încărcare.

Aici lucrurile devin foarte interesante – valorificarea puterii ființelor umane. Nu ca în Matrix, unde suntem reduse la o baterie glorificată, ci prin frecare generată de mișcare.

Oamenii de știință au demonstrat tehnologia în acțiune, alimentând 12 becuri LED. Acest lucru nu va schimba modul în care vă folosiți gadget-urile acum, dar este un pas în direcția cea bună.

Tehnologia folosește o peliculă de aur subțire de 50nm așezată sub nanopilari din cauciuc siliconic, care creează o suprafață maximă cu pielea. Rezultatul este o mulțime de frecare, iar tot ce trebuie să faceți este să legați unitatea, făcându-l ideal pentru îmbrăcăminte.

Taavi Madiburk este CEO al Skeleton Technologies, lider mondial în soluțiile de stocare bazate pe ultracapacitor. El spune: „Viitorul, credem noi, nu se află înlocuind litiu-ion, dar cuplarea acestei tehnologii cu ultracapacitoare într-o abordare hibridă.”

În acest fel, este posibil să beneficieze atât de densitatea energetică ridicată a bateriilor, cât și de densitatea mare de putere și de ieșirea ultracapacitorilor. acing litiu-ion, dar cuplarea acestei tehnologii cu ultracapacitoare într-o abordare hibridă.

Surse fotografii: www.yoda.ro, www.tecategroup.com

(Visited 126 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.