În timp ce unii experți financiari susțin că majorarea valorii unui bitcoin nu este altceva decât o bulă speculativă, adevărul este că valoarea monedei virtuale a depășit pragul de 10.000 de dolari. Astfel, valoarea totala a unităților bitcoin existente este de peste 167 miliarde de dolari.

Valoarea record a fost atinsă marți, două zile dupa ce bitcoin a ajuns la 9.000 de dolari și opt zile după ce a trecut de 8.000 de dolari. Este o creștere remarcabilă, având în vedere că un bitcoin se tranzacționa cu 6 cenți în urmă cu șapte ani și cu mai puțin de 1.000 de dolari, la începutul anului curent.

Cu ani în urmă, 10.000 de unități bitcoin au fost tranzacționate în schimbul a două pizza. În prezent, lucrurile sunt diferite, valoarea monedelor virtuale crescând vertiginios. Tocmai pentru că nu a existat niciodată o creștere similară, într-o perioadă atât de scurtă, majoritatea oamenilor din industrie sunt cel puțin derutați.

În primii săi ani, moneda virtuală bitcoin s-a bucurat de o atenție sporită, fiind considerată noul MasterCard sau Western Union. Cu toate acestea, ani mai târziu, este încă departe de a deveni o tehnologie larg răspândită.

Totuși, cum a crescut atât de brusc valoarea bitcoinului? Anunțul operatorului pieței de instrumente derivate din SUA, grupul CME, este posibil să fi ajutat creșterea. CME a declarat că din luna decembrie va fi implicat în tranzacții bitcoin. Mai mult decât atât, bitcoinul servește ca monedă de rezervă pentru economia monedelor virtuale, la fel cum dolarul este principalul punct de referință în comerțul internațional.

Piața pare a fi împărțită. Există unii care susțin bitcoin și consideră că acesta este viitorul. De exemplu, fostul manager al fondului de hedging, Michael Novogratz, a prezis că valoarea unui bitcoin ar putea fi cu ușurință de 40.000 de dolari, la sfârșitul anului 2018.

În plus, au fost lansate peste 120 de cripto-fonduri. Unele sunt conduse de oameni cu experiență, ce au lucrat anterior pe Wall Street.

Dacă aruncăm o privire la capitalizarea bursieră, putem vedea că aceasta este mai mică de 200 miliarde de dolari. Entuziaștii subliniază că moneda digitală ar putea crește dramatic, dacă atrage chiar și o mică parte din cele 200 de trilioane de dolari din lume, de pe piața financiară tradițională.

Pe de altă parte, există observatori ai pieței care rămân extrem de critici în privința monedei bitcoin. De exemplu, CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, consideră bitcoin și tot ceea ce ține de moneda virtuală drept fraudă. Cei care împărtășesc opinia sa, consideră creșterea rapidă a valorii monedelor virtuale ca nefiind sustenabilă.

Nu știm dacă creșterea bitcoin este durabilă sau nu. În schimb, dacă verificăm piața monedelor virtuale, putem vedea că nu doar bitcoinul a înregistrat un trend ascendant. Există și alte criptomonede, care acum valorează mult mai mult decât înainte. De exemplu, un Ethereum valorează 480 dolari, dar la începutul anului 2017, valora doar 10 dolari.

Credem că acesta este doar începutul în ceea ce privește monedele virtuale. Cu toate acestea, recomandăm tuturor celor interesați să-și facă întâi temele. Mult success celor ce se hotărăsc să investească!

Sursă:

www.cnbc.com

Imagini:

www.bitcoin.com

www.cnbc.com

www.fortune.com

(Visited 61 times, 1 visits today)