Split (2016) – recenzie

Un film psihologic și un pic horror? Ei bine, haideți să vedem ce am pregătit pentru voi! Split este un film care cu siguranță o să vă captiveze.

 

Filmul se axează pe domeniul psihologic, mai exact pe bolile psihice. Kevin Wendell Crumb (jucat de James McAvoy) suferă de o boală extrem de controversată și analizată: tulburarea disociativă de identitate.

Cele mai multe cazuri erau cu pacienți ce aveau cel mult 2 alter-ego-uri, însă Kevin ,,reușește” să își dezvolte personalități multiple în funcție de elementele cruciale din viața sa. Kevin ajunge să se prezinte în fața terapeutului său cu nu mai mult decât 23 de personalități, fiecare fiind absolut unic și cu un rol important în ,,apărarea” eului sau a personalității principale.

Pe lângă domeniul psihologic, mai este atins și elementul biologic – uman. Fiecare personalitatea avea o sensibilitate sau o afecțiune medicală pe care celălalt nu o avea, lucru care în realitatea este discutat și analizat de către specialiștii din domeniu.

Ce ne-a plăcut?

  • Este cu adevărat greu să intri în pielea unui personaj și să îi dai viață, dar să devii 24 de caractere cu tipologii și particularități diferite…asta este cu adevărat incredibil!
  • Caracterul psihologic. Este un film care reușește să analizeze mai multe principii psihologice într-un caz de nișă, cu un cadru de desfășurare relativ mic: cabinetul psihologului și casa lui Kevin.

  • Modul în care cele trei fete joacă roluri diferite pentru a se salva: una este dispusă să facă orice să scape, cealaltă are mai multă răbdare să capete încrederea răpitorului, iar cea din urmă (cea care se și salvează) este singura ce gândește ce ar putea face pas cu pas. Fiecare dintre ele abordează situația diferit, reușind să atingă mai multe elemente vulnerabile din viața fiecărui om. Cel mai important element adus este spiritul de autoconservare pe care fiecare îl aplicăm cel mai bine în momentul când totul este la limită.
  • Elementul obiectiv. Doamna psiholog (Betty Buckley) este cheia filmului – cea care poate să îl oprească pe Kevin.

Ce NU ne-a plăcut?

  • Pentru un om din domeniu (psiholog/om de știință) filmul nu este unul pus la punct 100%. De exemplu, unul dintre personalitățile lui Kevin este o persoană extrem de sensibilă la praf, având niște ticuri duse spre exagerat. James McAvoy reușește să dea conturul acestui personaj, dar nu în totalitate. O persoană cu asemenea afecțiuni este cu mult mai tipicară și cu mult mai greu de stăpânit.
  • Elementul exagerat – transformarea unui om într-o persoană cu super puteri. Din punct de vedere științific sunt concepții care acceptă capacitatea umana de a își modifica la nivel celular anumite funcții, dar nu să își schimbe întreaga structură printr-un proces de voință de 5 minute.

Filmul a adus recenzii bune la nivel mondial, având 12 nominalizări la festivalurile de film internaționale cu 3 premii obținute. Filmul a avut un buget de 9 milioane de dolari, cu aproape 280 de milioane de dolari încasări.

Dacă v-am stârnit interesul atunci puteți să vă pregătiți pentru aproximativ 2 ore suspans, în compania lui Kevin.

 

Surse fotografii: www.imdb.com

(Visited 206 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.