Simona Maxim -interviu backstage despre SJF

Sibiu Jazz Festival este unul dintre cele mai importante evenimente de gen la nivel internațional. Care sunt secretele, cum s-a dezvoltat acest concept și cum este văzut acest festival?

 

Simona Maxim, managerul general al Sibiu Jazz Festival ne povestește cum este acest festival. Mulți nu știm care a fost evoluția, istoria, dar și sacrificiile făcute de cei care au conceput acest festival. Haideți să vedem care este magia din spate!

 

Ne poți povesti cum este o zi din programul tău înaintea evenimentului?

Ziua începe cu o cană mare de ceai de plante. Un mic moment de relaxare și echilibrare care îmi dă forță să rezolv o listă lungă de probleme. Foarte rare sunt zile în care mă așez direct la birou ca să rezolv urgente. Așadar, un ceai, un scurt episod de hidroterapie sau o plimbare cu cățelul în aerul răcoros de dimineață mă pregătește pentru avalanșa de probleme care trebuie să le rezolv. Lucrez uneori de dimineața până seara, cu mici pauze.

Ne poți spune cum se diferențiază Sibiu Jazz Festival față de restul evenimentelor de gen?

Consider că fiecare festival de jazz în parte are propria unicitate. La a 48-a ediție, SJF este cel mai longeviv festival de jazz din țară. Sunt puține festivaluri de jazz în lume care se pot mândri cu o astfel de vechime, când istoria acestui gen muzical abia depășește un secol de existență.

Totodată, SJF este singurul festival de jazz din România care a fost inclus în lista celor mai importante festivaluri de jazz din Europa, fiind prezentat la Târgul de Turism de la Berlin 2017 în cadrul proiectului Jazz Across Europe.

SJF este singurul festival de jazz din România membru permanent al Europe Jazz Network începând cu anul 2005 și până în prezent. EJN este cea mai importantă organizație de promotori de jazz din Europa din care fac parte 123 de membri din 35 de țări.

Pot spune că SJF este avantajat și de frumusețea orașului care atrage foarte mulți turiști, nu doar din țară. De exemplu, în acest moment este aproape imposibil să găsești loc de cazare în zona centrală a orașului, mai ales că ne apropiem de perioada festivalului.

Am văzut că aveți activități speciale și pentru cei mici. Ce presupun acestea?

Este a treia ediție a proiectului JAZZ FOR KIDS ca eveniment conex al Festivalului. Anul acesta ne-am propus să-i apropiem pe copii de muzică, având ca temă principală percuția. Ei vor fi introduși în această lume de percuționistul sibian Andrei Marcovici căruia i se vor alătura muzicieni – aceștia vor concerta și în cadrul festivalului. Copiii vor fi împărțiți în grupe de vârstă pentru a lucra mai ușor. Pentru a accesa programul detaliat și alte informații puteți accesa http://sibiujazz.ro/ro/jazz-for-kids-ro/.

Cum este să lucrezi în acest mediu multi-cultural?

Este foarte antrenant. Ca manager și coordonator de proiect supervizez toate departamentele și de multe ori mă implic personal pentru a-mi ajuta echipa.

Ce ne puteți spune despre programul artistic al acestei ediții?

Programul artistic al acestei ediții a fost conceput și realizat de directorul nostru artistic dl. Konstantin Schmidt, membru fondator al SJF și, cel care în momente de grea cumpănă, a reușit, cu un efort imens, să țină în viață acest festival.

Programul abundă în proiecte prezentate în premiera în Romania. Cei care își doresc să vadă și să audă artiști pe care nu i-au văzut niciodată live în țara noastră, le recomand sa nu piardă nicio ediție a SJF!

Festivalul a cunoscut un mare succes în anii ’70-’80. Ulterior, perioada de tranziție a adus multe încercări si provocări. Un moment glorios a fost ediția 2007, când Sibiul a fost, alături de Luxembourg, Capitala Culturală Europeană. În acel an SJF a beneficiat de un buget pe măsura notorietății sale, fapt care s-a concretizat într-un program artistic bogat.

(Visited 287 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.