Când se vor deschide teatrele și instituțiile de spectacole din București?

Alături de actori, regizori, scenografi, tehnicieni, mașiniști, personalul complet al instituțiilor de spectacole, cortina se va ridica din nou pentru a primi la final îmbrățișarea caldă a aplauzelor oamenilor ce iubesc arta și frumosul. Dificultățile din perioada pandemiei i-a ținut pe artiști departe de scenă și publicul într-o lungă așteptare a ceea ce este parte din viața de zi cu zi, elemental cultural.

Lipsa de activitate pe timpul pandemiei a lovit artele frumoase, atât în România dar și la nivel global. Izolarea, distanțarea socială și regulile de siguranță nu au permis reîntoarcerea publicului în marile săli din București și din țară, pentru protecția noastră și a celor dragi. Dar odată cu relaxarea măsurilor vorbim de o oportunitate de a relua rutina de zi cu zi la o dată anume în perioada următoare. Momentan, nu avem informații oficiale, dar s-a pus problema redeschiderii teatrelor și instituțiilor de spectacole administrate de Primăria Capitalei.

Din 15 iunie, teatrele şi instituţiile de spectacole administrate de Primăria Capitalei se redeschid pentru public. Cultura este esenţială pentru viaţa unui oraş, aşa că am decis, împreună cu managerii teatrelor din Bucureşti, reluarea treptată a spectacolelor cu public, acest anunţ fiind aşteptat de sute de artişti şi mii de bucureşteni. Bucureştiul are la dispoziţie, pentru desfăşurarea activităţilor culturale, peste 10.000 de locuri în sălile de spectacol, iar criza sanitară a blocat accesul publicului la reprezentaţiile teatrelor.” declara edilul Gabriela Firea pe pagina sa oficială de Facebook săptămâna trecută.

În perioada aceasta, chiar dacă spectatorii nu au putut fi prezenți la teatru, pentru a urmări spectacolul preferat din stagiunea actuală, teatre din lumea întreagă s-au mobilizat și au oferit singurul răspuns valid împotriva pandemiei: noi rămânem aici. Astfel, publicul a putut urmări pe canalele de video streaming sau pe platformele Social Media spectacole ale marilor companii ale lumii precum Teatrul Bolshoi de la Moscova, Teatrul Național din Marea Britanie sau The Metropolitan Opera de la New York.

De asemenea, marile teatre din România au oferit acces gratuit oamenilor la spectacole înregistrate difuzate online, deși interacțiunea dintre public și actori nu este aceeași cu cea din sală. Astfel, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București,  Teatrul Odeon, Teatrul de Comedia, Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Teatrul Excelsior, Teatrul Ion Creangă și Teatrul de Animație „Țăndărică” au oferit un cadou deosebit celor care le simțea lipsa.

În continuare, activitatea va fi reluată în condiții de siguranță: „Pentru reluarea evenimentelor, fiecare instituție de spectacol își va lua toate măsurile necesare de siguranță pentru artiști și spectatori, iar programarea spectacolelor va ține cont, în permanență, de evoluția epidemiologică în plan local și de măsurile ce sunt necesare, conform reglementărilor în vigoare, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanților la manifestări.” a completat Primarul General al Capitalei.

***

Noaptea târziu, după spectacolul cu Othello, pe malul Tamisei, într-un pub despre care se spune că exista pe vremea lui Shakespeare, Laurence Olivier a căzut pe gânduri și mi-a spus cu tristețe: Dragul meu, noi actorii sculptăm în zăpadă. Superbă imagine, care ilustrează emoționant efemeritatea artei actoricești.”

Radu Beligan

(Visited 42 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.