Oslo – orașul din nord

Pentru cei care nu au mai fost până acum într-un oraș din nord, vă recomand un loc cu adevărat deosebit: Oslo, capitala Norvegiei.

Dacă sunteți obișnuiți cu simplitatea nordică să știți că nu o să fiți dezamăgiți. Oamenii sunt extrem de calzi și dispuși să te ajute la orice mică problemă ai avea. Mai mult, limba engleză nu este o problemă – de la șoferul de autobuz până la omul de la magazinul din colț, toți vor știi ceea ce zici.

Ce ne-a plăcut la Oslo?

 

Transportul în comun! V-ați fi gândit să beți o cafea de la tonomat pe tren? Cei din nord au o afinitate pentru digitalizarea serviciilor pe care fiecare om și le-ar dori în viața lui.

Spațiul este bine împărțit, suficient cât să îți poți întinde picioarele după o zi lungă de muncă, dar în același timp există și zone pentru persoanele cu dezabilități sau care au nevoie de o zonă mai mare pentru a folosi transportul.

 

Ce meriți să vezi aici?

 

Centrul Premiului Nobel pentru Pace

 

Centrul Nobel pentru Pace este de fapt muzeul despre Premiul Nobel pentru Pace. Aici veți găsi informații despre laureații premiului pentru pace dar și despre munca lor. Veți putea găsi date despre cine este de fapt Alfred Nobel și de ce a creat acesta Premiul pentru pace. Centrul acționează, de asemenea, ca un punct de întâlnire pentru cei care vor să dezbată aspecte sociale importante. Centrul încurajează mai multe tipuri de expoziții, atât permanente cât și temporare, excursii ghidate, diverse evenimente și activități de familie. Scopul acestor acțiuni este de a încuraja analiza mai multor subiecte pe teme legate de război, pace și soluționarea conflictelor. Centrul Nobel pentru Pace a obținut recunoașterea internațională pentru utilizarea fotografiei documentare și a tehnologiei interactive.

Centrul Nobel pentru Pace este o fundație independentă, finanțată printr-un mix de donații private și subvenții guvernamentale. Peste 250 000 de oameni vizitează Centrul în fiecare an.

 

Muzeul Bărcii Vikinge

Dacă v-ați uitat la serialul Vikings  și de atunci ați visat să vedeți pe viu o barca a vikingilor, atunci Oslo este locul pe care trebuie să îl vizitați!

Veți vedea două bărci în mărime naturală și multe alte elemente specifice culturii vikinge: bijuterii, ustensile, săniuțe și prezentări interactive.

 

Opera din Oslo

Cunoscută drept Oslo Opera House, clădirea găzduiește Opera și baletul Național norvegian, precum și Teatrul operei naționale. În cazul în care doriți să vizitați un un proiect îndrăzneț în materie de construcție și design, trebuie să ajungeți în capitala norvegiană. Construită jumătate pe uscat și jumătate pe apă, proiectul a primit premiul cultural la Festivalul Mondial de Arhitectura din Barcelona (octombrie 2008).

Parcul cu sculpturi Vigeland

Parcul cu sculpturi Vigeland din Oslo este cel mai vizitat parc al Norvegiei. În cazul în care sunteți un împătimit al culturii, trebuie să aflați că acesta a fost dedicat sculptorului Gustav Vigeland. Sculptorul, unul dintre cei mai de seamă ai țării fiordurilor, a petrecut două decenii din viață pentru a realiza creațiile artistice lăsate moștenire locuitorilor orașului Oslo, din parcul ce îi poartă numele.

 

Castelul Akershus

Casteul Akershus este unul dintre cele mai de seamă monumente ale Norvegiei. Ca reședință regală, centru administrativ și fortificație, Fortăreața și Castelul Akershus fost scena unor evenimente deosebite.

Castelul a fost construit în anul 1299 din ordinul regelui Hakoon V, pentru a proteja capitala țării de amenințările externe. După numeroase incendieri și bătălii, fortăreața a fost reconstruită pentru a rezista noilor metode de luptă.

Astăzi, castelul adăpostește Muzeul Forțelor Armate Norvegiene cât și Muzeul Rezistenței Norvegiene. Dacă doriți să vizitați fortăreața, puteți face acest lucru din luna mai până în septembrie.

 

Palatul Regal

 

Acesta este un simbol al independenței statului norvegian din 1814. Construirea acestuia a început în anul 1924, fiind folosită cărămida ca material principal, iar stilul folosit este cel neoclasic.

Ce trebuie să aveți în vedere este faptul că acesta nu este deschis publicului pe tot parcursul anului ci doar pe timpul verii. Totuși, pentru cei care vin în vizită în afara „programului” puteți să vă bucurați de parcul palatului și de ceremonia de schimbare a gărzilor.

 

Sunt multe alte obiective ce merită văzute în capitala scandinavă. Vă recomandăm să petreceți cel puțin 4-5 zile în Oslo, pentru vă putea bucura pe îndelete de toate muzeele, parcurile și monumentele cu adevărat deosebite.

(Visited 89 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.