Nvidia lansează un computer pentru autoturismele autonome de nivel 5

Nvidia este probabil cel mai cunoscută pentru plăcile sale grafice. Cu toate acestea, odată ce producătorii de automobile și-au dat seama că unitățile de procesare grafică ale companiei sunt suficient de puternice pentru aplicațiile și nevoile lor, producătorul de chip-uri a devenit un nume cunoscut și respectat în lumea auto.

Nvidia a prezentat recent un supercomputer bazat pe inteligență artificială, numit Pegasus, care a fost dezvoltat special pentru autoturismele autonome. Noul computer poate gestiona 320 de miliarde de operațiuni pe secundă, de 10 ori mai multe decât predecesorul său.

În timp ce producătorii de automobile încă lansează automobile autonome de  nivelul 2 și uneori 3, Pegasus de la Nvidia este aparent capabil să susțină vehiculele autonome de nivel 5. Aceasta înseamnă că nu există pedale, volan și nici vreo implicare din partea șoferului.

Gradul de autonomie al unui automobil variază de la nivelul 1 (numai comenzile de bază, cum ar fi accelerația, sunt controlate de computere), până la nivelul 5 (autoturismele sunt complet autonome și se ocupă de fiecare funcție, șoferul nefiind implicat deloc) . Este important să reținem că astăzi, majoritatea mașinilor autonome sunt de nivel 2, unde conducătorul auto controlează mașina în cele mai multe cazuri.

În prezent, dacă un constructor de automobile ar dezvolta o mașină autonomă de nivel 5, ar avea nevoie de un portbagaj plin de echipamente. Puterea de calcul este necesară pentru cantitatea uriașă de date provenită de la camere, senzori LiDAR, radare scurte și cu rază lungă de acțiune. În plus, toate aceste unități de procesare ar pune o presiune enormă asupra bateriilor mașinii – ultimul lucru pe care producătorii de automobile îl doresc, având în vedere că se luptă pentru creșterea autonomiei vehiculelor.

Cu toate acestea, reprezentanții Nvidia susțin că Pegasus reduce numărul de servere necesare pentru un vehicul autonom de nivel 5, la un computer de dimensiunea unei plăcuțe de înmatriculare. În plus, Pegasus are suficientă putere de calcul pentru a face față tuturor proceselor redundante de siguranță, care sunt necesare pentru a ne asigura că o mașină autonomă nu va pierde niciodată controlul.

Luca De Ambroggi, analist în cadrul IHS Markit, a declarat: „Astăzi, zeci de companii se luptă să dezvolte taxiuri autonome, dar sunt încă îngrijorte de nevoile masive de calcul ale unui astfel de autovehicul. Nvidia Pegasus vine ca o mănușă pentru producătorii de automobile, startup-uri și pentru întreg ecosistemul auto ce lucrează la realizarea acestei viziuni uimitoare.”

Producătorii de mașini vor avea acces la Pegasus la sfârșitul anului 2018. Nvidia a anunțat deja colaborarea cu Deutsche Post și ZF în același an, pentru a testa vehicule ce pot efectua livrări în regim autonom.

Sursă:

www.techradar.com

Imagini:

www.techcrunch.com

www.theverge.com

(Visited 97 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.