Despre antreprenoriat cu antreprenori

Vrei sa faci o afacere? Hai să cunoaștem în această săptâmână ce înseamnă mediul de business pentru Ana Maria Mocanu. Este o tânără studentă care își dorește să iasă din zona de confort și să arate că se poate și altfel.

Cine este ea? Cum a reușit să găsească un business pe care să îl înțeleagă și să îl facă să crească încetul cu încetul? Ce trebuie să facă un manager? Unde se opresc atribuțiile tale?

Dacă toate întrebările acestea crezi că le ai doar tu, află că toți antreprenorii le-au avut la început de drum și le au constant. Haideți să o cunoaștem pe Ana Maria Mocanu, o fată care pe noi ne-a cucerit cu povestea ei și care cu siguranță vă va ajuta și pe voi.

Să începem!

1. Spune-ne câteva cuvinte despre tine. 

Numele meu este Ana-Maria Mocanu, am 23 de ani. M-am născut și trăiesc în București. Una din marile mele pasiuni este să călătoresc. Sunt curioasă, îmi place să descopăr lucruri noi, să încerc câte puțin din toate, să învăț să fac lucruri pe care nu le-am încercat odinioară. Cum ar spune mama mea: ,,Cât trăiești, înveți! Absoarbe cât mai multe din lumea asta!

2. Povestește-ne puțin despre mica ta afacere.

Ne-am lansat acum aproximativ 17 ani. Tatăl meu este cel care a administrat cu drag și responsabilitate afacerea familiei însă, din păcate, nu mai este printre noi. In memoriam, eu împreuna cu sprijinul mamei mele, încercam să îi ducem visul mai departe, acela de a face mica noastră afacere să rodească cum o făcea odată. M-am apucat serios de treaba în urma cu 6 ani. Un nou început pentru mine… emoții, neștiința, cunoaștere, curiozitate, teamă și uite așa… au trecut anii. Acum pot spune că am acumulat multe informații care m-au ajutat să fac atât de multe lucruri: materia primă, actele necesare unei firme, probleme care privesc angajații, inclusiv lucrul cu clienții, dar și mânuirea aparatelor de specialitate și finisarea produselor.

3. Când ai știut că mediul de business este cel mai potrivit pentru tine?

Cred că știam dintotdeauna, însă n-am realizat până când nu a trebuit să fac ceva în adevăratul sens al cuvântului. Mai exact, să înțeleg că încep să mă maturizez și să devin cât mai responsabilă. În primul rând,

 a fost o decizie ad-hoc. Mama voia sa renunțe la afacere, deoarece nimeni nu credea în mine, în ea, în noi… pe scurt, că nu vom putea continua. În schimb, eu m-am ambiționat și mi-am dat toată silința, m-am gândit că am câteva puncte de pornire care mă ajută foarte mult precum: spațiul, aparatura și angajații calificați. Însă cu toate acestea, ca să ajung să iau decizia de a merge mai departe cu afacerea, au fost ani in spate, încă de când eram micuță, în care, tatăl meu mi-a insuflat spiritul de echipă, negoțul, extazul că sunt capabilă să administrez o afacere cât de mică, să muncesc pentru mine și pentru ceea ce-mi doresc. Practic, în mediul acesta mă învârt de când mă știu. Tatăl meu a administrat numeroase bussiness-uri, iar în timp, mi-am dat seama că vreau să îi calc pe urme, că îmi place, că sunt pasionată, că simt explozie de bucurie când vin clienții și ne mulțumesc pentru produse, că sunt mulțumiți și satisfăcuți.

4. Ne poți spune câteva părți pozitive în business-ul tău?

Așa cum spuneam mai devreme, cei mai satisfăcători sunt clienții. Faptul că îți consuma produsele, sunt mulțumiți și se reîntorc. Acest lucru reprezintă rodul muncii tale. Desigur, ar mai fi multe de adăugat…cum ar fi că lucrezi într-un colectiv și într-un mediu plăcut. Aici este locul unde învățăm lucruri noi în fiecare zi, unul de la celălalt, ne ajutăm, râdem, glumim, dar… MUNCIM, cu drag și spor!

5. Dar negative?

Sunt multe de menționat și aici. În primul rând, încă de la început, trebuie să ai în vedere faptul că nu poți mulțumi pe toată lumea, că din 10 clienți, unul îți va atrage atenția în legătură cu ceva; însă secretul este să nu te superi sau să te înverșunezi, ci să le iei ca atare, să remediezi situația, să fi și mai bun. De asemenea, sunt nopți nedormite, apar stresul și oboseala, trebuie să ai vigilență asupra faptului că nu poți rămâne fără materie prima și multe alte lucruri. Sau, de exemplu, când apar mici probleme la care nu te aștepți, de pildă, se taie curentul, ai produse în cuptor, produse care se pot strica și nu mai pot fi date spre vânzare. Ori, apar inconveniente între angajați, iar unul din ei decide să plece, în plină zi și rămâi fără produse și fără un om calificat, lucru ce-ți cam pune bețe în roate, dar nu-i nimic! Uite așa, am învățat de curând, să pregătesc coca, să fac covrigi și gogoși

6.Ce te-a făcut să alegi acest model de business?

Cum am spus și mai sus, am trăit în mediul ăsta de când mă știu, nu mă văd făcând altceva, nu aș vrea să fac altceva. Îmi place, mă pasionează, mă ambiționează și nu am de gând să renunț, oricât de greu ar fi. Plus că, e unul din puținele lucruri care-mi amintesc de tata, îl văd pe el, prin mine. Sunt angajați ce lucrează la noi de peste 15 ani, mă cunosc de când eram mititică, iar acum sunt multe dăți când mi se spune că semăn cu el, că ce decizie am luat eu, ar fi luat-o și tatăl meu cu atâția ani de experiență, lucru ce mă bucura enorm!

7. Care este perspectiva ta pentru următorii ani?

Mi-aș dori, să promovez afacerea mai mult, pentru că merită! Avem ceea ce este necesar pe piața de astăzi: avem produsele naturale, fără aditivi, fără conservanți și nu sunt congelate. Toate sunt create de noi, în fiecare zi, de dimineață până seara. Iar într-o generație în care totul pare că este de tip fast-food, eu aleg să fac altceva, diferit de ceilalți, dar și mai sănătos. Și nu în ultimul rând, îmi doresc cu ardoare să reușesc să deschid un punct de lucru , într-o altă locație.

8. Ce le-ai spune tinerilor antreprenori la început de drum?

Hmmm… răbdare și ambiție. Răbdare pentru că în prima lună nu vei câștiga cât îți propui, asta poate dura și un an, până îți formezi o clientelă, până află lumea de tine. Al doilea lucru ar fi ambiția, să nu te doboare orice mic impediment. E un drum greu, mai ales că statul nu te ajuta prea mult dacă ești pe cont propriu. Sentimentul de bucurie pe care îl primești prin prisma cuvintelor de laudă ce le vei primi de la clienți, îți vor răsplăti munca, stresul și nopțile nedormite, înzecit; nu prin bani neapărat, ci datorită oamenilor ce te apreciază. Chiar există o doamnă care săptămânal vine la geam și ne spune:

Bună ziua, doamnelor, vă mulțumim pentru munca voastră, pentru produsele și gustul lor, să nu încetați să faceți asta!

Eii… astea sunt momente în care ești mândru de tine, în care simți că ai făcut ceva productiv și că a meritat toate eforturile depuse.

Pe lângă amabilitatea sa, vă spunem că nu doar Ana este o persoană absolut minunată, ci și prăjiturile ei! Vă lăsăm o monstră! 🙂

(Visited 218 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.