Cum să cumperi o mașină second hand?

Sunteți în căutarea unei mașini? Bugetul nu vă permite achiziția unui automobil nou? Sau poate considerați că investiția într-o mașină nouă nu este tocmai cea mai potrivită? În rândurile următoare vom prezenta cum putem alege o mașină la mâna a doua și la ce anume trebuie să fim atenți.

Un prim pas constă în definirea unui buget

Înainte de a ne uita la alte aspecte, trebuie să decidem cât suntem dispuși să cheltuim pe noua achiziție. Apoi trebuie să luăm în calcul taxele aferente, înmatricularea și asigurarea mașinii, care nu ar trebui să depășească 10% din valoarea mașinii.

Ce tip de mașină mi se potrivește?

Evident, în cazul unei familii cu doi copii, o mașină mică sau una sport nu sunt cele mai potrivite. Spațiul, confortul și siguranța sunt cuvintele cheie. Ne putem orienta astfel spre un monovolum, un break sau de ce nu, un SUV, căci tot sunt la modă.

Benzină sau motorină?

Deși are un consum mai redus de combustibil, o mașină cu motor diesel este recomandată celor care fac mulți kilometri pe an – niște zeci de mii, de regulă. Costul de achiziție al unei mașini cu o asemenea motorizare este mai ridicat decât al uneia pe benzină. Similar, costurile cu revizia sunt mai ridicate.

Nu trebuie să uităm că există și alte alternative: mașinile cu motorizări hibride și cele electrice. Cele hibride nu au probleme cu autonomia și pot fi găsite second hand la prețuri bune.

Verificarea istoricului mașinii

Importantă este și verificarea seriilor de șasiu și de motor. Seria din cartea mașinii trebuie confruntată cu cea ștanțată sub capotă. În cazul în care diferă, căutăm un alt automobil. Cerem de asemenea actele de revizie alte automobilului. Aflăm astfel dacă au fost făcute reviziile la timp și ce piese au fost schimbate.

Evaluarea optică

Examinarea fizică a mașinii este foarte importantă de asemenea. Ne putem uita după semne de reparație la caroserie, semne de revopsire, jante îndoite puternic, crăpături la blocul motor.

Totodată, putem inspecta semnele de rugină de pe caroserie. Părțile cele mai afectate sunt de regulă pragurile, arcadele roților și stâlpii dintre portiere.

Drive test

Chiar dacă mașina arată și pare în regulă este important să o conducem. Ideal ar fi un drive test puțin mai lung, care să cuprindă și o porțiune extra urbană. Putem observa astfel nivelul de zgomot din habitaclu, ergonomia bordului, vibrațiile motorului resimțite în volan, frânele, precum și confortul scaunelor.

Apelează la un mecanic

Înainte de a face achiziția, ideal ar fi să mergem la un service auto unde să ridicăm pe elevator mașina. Mecanicul va verifica astfel articulațiile, suspensiile, frânele și va căuta eventuale puncte de rugină.

Sperăm să găsiți cât mai repede mașina potrivită pentru dumneavoastră. Vă urăm drum bun!

(Visited 151 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.