Cinefilii se reunesc în această vară la TIFF

Iubitorii de film au primit o veste bună în aceste zile: se reîntoarce Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) cu o ediție specială, pentru o vară memorabilă. Ediția cu numărul 19 a celui mai important eveniment de film din România se va desfășura între 31 iulie și 9 august.

Organizatorii promit să marcheze acest an cu proiecții în aer liber, în aceeași atmosferă de vacanță binecunoscută și un program pe măsura așteptărilor. Piața Unirii din Cluj-Napoca așteaptă cinefili din toată țara la gala de deschidere a evenimentului și în același loc își vor lua rămas-bun la gala de închidere. Tineri entuziaști, personalități ale filmului românesc și cineaști care scriu istoria zilelor noastre se vor reuni pentru a se bucura de selecții remarcabile de filme, seminarii, ateliere și programe dedicate industriei cinematografice.

Care va fi atmosfera?

Nu trebuie să uităm faptul că în vreme de pandemie trebuie să fim precauți și să nu uităm de siguranța celor dragi.

Avem șansa de a fi alături de un public care, în toate aceste luni de izolare, ne-a transmis că ne așteaptă și ne susține. Suntem pregătiți să aplicăm toate măsurile de protecție impuse de autorități pentru spațiile în aer liber și sperăm ca, în cel mai scurt timp, să avem și confirmarea normelor pentru proiecțiile din sălile de cinema. Întreaga organizare va prioritiza siguranța spectatorilor”, declară Tudor Giurgiu, președintele festivalului într-un comunicat de presă oficial.

Momentan, în condițiile actuale sunt luate în calcul măsuri de siguranță care să nu împiedice buna desfășurare a evenimenutului, iar programul va fi adaptat în conformitate cu normele în vigoare. În acest sens, proiecțiile în aer liber vor avea loc în spații delimitate, iar oamenii vor putea sta pe scaune la distanță sigură unul de celălalt. Culoarele dedicate accesului spectatorilor vor avea ca scop triajul celor prezenți, pentru a se respecta condițiile de protecție necesare.

În prezent, majoritatea țărilor europene permit ocuparea spațiilor interioare în proporție de 50% față  de capacitatea normal. De aceea, proiecțiile de interior vor fi confirmate pe linia de planificare în funcție de măsurile luate de autorități pentru activitatea din cadrul sălilor de cinema.

Distracție în linie dreaptă

Buna-dispoziție și pasiunea celor prezenți în fiecare an la TIFF își dau întâlnire în această vară într-un context nou.

Am pornit la drum cu multe idei de programe noi, dar cum amploarea festivalului va fi afectată în acest an, pe unele dintre ele le vom păstra pentru ediţia viitoare, când lucrurile vor fi intrat, sperăm, în normal. Promitem însă, ca de obicei, un concentrat eclectic de titluri noi şi retrospective de arhivă, tradiţionala secţiune tematică, filmele de Lună Plină, focusuri naţionale şi documentare excepţionale, programe şi evenimente speciale, plus o serioasă şi mai mult decât binevenită doză de bună-dispoziţie. Chiar dacă #staysafe rămâne cuvântul de ordine, filmele care îşi iau riscuri au în continuare locul lor privilegiat în festival„, promite Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF.

Pentru început, Transilvania Pitch Stop, cel mai amplu program dedicate industriei de film la TIFF se va desfășura atât online, cât și offline, oferindu-le șansa cineaștilor să împărtășească publicului cele mai noi proiecte din acest an. Mai mult de atât, tinerii aflați la început de drum sunt încurajați să se dezvolte și să învețe mai multe despre film și fotografie în cadrul atelierului online Let`s Go Digital! Dedicate liceenilor din toată țara.

Fenomenul cultural de la Cluj nu ar mai fi la fel fără puzderia de oameni entuziasmați care așteaptă cu nerăbdare vizionarea unui film de artă sau a unui documentar innovator. Sunt invitați să își dea întâlnire la seri cu filme în Piaţa Unirii Open Air, Iulius Mall Open Air, Arkhai Sculpture Park de la Vlaha, Castelul Banffy de la Bonţida sau în curtea Institutului Francez. Multe alte locații surprinzătoare și informații din programul complet urmează să fie anunțate, iar noi stăm cu ochii pe ei pentru mai multe informații.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.