Cheile Turzii – călător prin țară

Poate pentru că ne este foarte ușor să trecem granița foarte multor țări doar cu buletinul, mulți evităm să vizităm România. Cu toate acestea, noi recomandăm ca înainte de a ne îndrepta atenția spre alte state, să vedem și frumusețile naturale naționale.

În plus, să nu uităm că în România prețurile sunt de regulă mai mici, fie că vorbim de cazare, transport sau mâncare. Chiar și zonele turistice sunt ieftine. Bineînțeles acest lucru variază în funcție de standardul ales pentru vacanțele noastre.

 

Ce ziceți de județul Cluj?

Acest județ, cu reședința la Cluj Napoca a evoluat în ultima perioadă extrem de mult. Puțin știu ce frumuseți ascunde acest județ, dar mai ales cât de bine este văzută la nivel internațional. Dacă v-am atras atenția asupra Clujului atunci trebuie să vizitați și împrejurimile!

De cele mai multe ori pentru a merge în vacanță trebuie să avem în vedere mai multe aspecte pentru a ne relaxa și a ne reîncărca bateriile:

să alegem o locație care ne permite atât să descoperim lucruri noi

– să ne alegem o cazare care vine la pachet cu o zonă liniștită, dar, totodată, aproape de centrul turistic.

family trip/ o călătorie în doi. Pentru mulți acest lucru nu pare foarte important, dar poate fi un mare plus. Dacă călătoriți într-un grup (deci vorbim de minim 3 membri), atunci costurile pot scădea și puteți să puteți pune pe lista dumneavoastră mai multe suveniruri.

Acestea fiind spuse, ne vom îndrepta atenția spre una dintre cele mai frumoase zone din România: județul Cluj – Cheile Turzii.

Recomandăm această zona pentru frumusețea naturală dar și pentru cei care simt nevoia de a evada de stresul orașului. În această zonă veți întâlni mai multe etnii, dar ceea ce o să vă placă cel mai mult este cum fiecare minoritate are o legendă diferită pe baza căreia această zonă a fost creată.

Aflată la o distanță de 6 km de municipiul Turda, Cheile se întind de-a lungul Văii Hășdate, fiind un defileu făcut de Valea Arieșului în Munții Trascău. Cu o lungime de peste 1350 m și o înălțime de peste 200 metri, în anul 1938 au dobândit statutul de rezervație naturală, fiind mai apoi incluse în listele UNESCO, printre cele mai de seamă monumente ale naturii.

Zona este recunoscută pentru aproximativ 1 000 de specii de flori. Veți găsi leurda, piciorul cocoșului, odoleanul, omagul, stânjenelul violaceu, vulturica, scorușul argintiu, garofița alba, usturoiul sălbatic. Și animalele și păsările vor fi o bucurie pentru ochii vizitatorilor, fiind, deseori, ușor să zăriți și vulpi.

 

Cheile Turzii s-au format în decursul a peste 150 de milioane de ani ca urmare a acțiunii pârâului Hăşdate asupra calcarului pe care l-a dizolvat şi l-a erodat. Cheile Turzii se întind pe o suprafaţă de 170 de hectare şi au o lungime de aproape doi kilometri şi au o diferenţă de nivel de aproape 350 de metri. Cel mai vertical perete şi cel mai înalt perete din Cheile Turzii se află la mijlocul Cheii, se numeşte peretele uriaş şi are o înălţime de aproape 200 de metri. Primul aşa-zis turist a fost un anume V. Pato care a lăsat o inscripţie din anii 1574 într-o peşteră din versantul drept al Cheilor, iar de atunci au început să apară tot mai mulţi turişti. În 1890, înainte de 1900 a fost realizat primul drum de acces către Cheile Turzii. În 1906 a apărut un prim ghid turistic şi o monografie despre Cheile Turzii”, a explicat Alin Roşca, preşedintele Fundaţiei de Ecologie şi Turism Potaissa.

 

În Cheile Turzii sunt aproximativ 60 de peșteri, majoritatea de dimensiuni mici, sub 20 m lungime. Printre cele mai cunoscute enumerăm: Peştera Filimon, Peştera E. Nyärady, Peştera Ungurească, Peştera Binder, Peştera Hornarilor, Peştera Modoloaia, Peştera Fîciorilor, Peştera Ascunsă, Peştera Morarilor, Peştera La Cuptor, Peştera Liliecilor, Peştera Călăştur, Peștera „Cetățeaua Mare” și Peştera Copiilor.

Au fost identificate aproximativ 60 de firide şi peşteri dintre care doar câteva sunt puţin mai lungi. Cea mai lungă are 100 de metri lungime şi este Peştera Ungureasca aflată în spatele nostru. Portalul, intrarea este mai impresionantă ca este mai mare decât la celelalte peşteri, iar celelalte sunt destul de scurte”, a mai adăugat Alin Roşca.

Acestea acum sunt înscrise în harta turistică a zonei, dar istoria lor este cel puțin interesantă. Acestea au fost folosite pentru a adăposti localnicii, fiind un mare atu împotriva popoarelor migratoare.

Pentru mulți iubitori de sporturi este o zonă perfectă datorită verticalității pereților. La Cheile Turzii veți avea ocazia de a găsi și diferite activități – atât pentru cei mici, dar și pentru cei mari; iar accesul este unul destul de facil.

Dacă vreți să vedeți și anumite peisaje rar întâlnite în zona Turzii, atunci mergeți în zona văii Hasdate. Aici veți vedea 4 poduri suspendate – primul este nu departe de intrarea pe chei, iar ultimul este spre ieșirea dinspre chei. Pentru cei care nu au mai fost de foarte mult timp în această zonă, podurile au fost recondiționate iar acum este chiar o plăcere să te plimbi în zonă.

 

Ce mai putem vedea la Cheile Turzii?

Un dintre cele mai cunoscute este Peșterea lui Balica sau Peștera Cetăţeaua Mare. Aceasta se află aproape de valea Hasdate, numele fiind dat după un haiduc din zonă – Nicolae Balica. Acesta a fost cunoscut pentru participarea sa în mișcarea de rezistență împotriva austriecilor, de acum aproximativ 200 de ani.

Tot pentru această peșteră veți găsi și o legendă. Se spune că Cetăţeaua Mare și Cetăţeaua Mică sunt locuite de zâne, iar în acest sens – cele două au fost unite printr-un pod de argint. Mai mult decât atât, legenda continuă într-o notă extrem de frumoasă: una dintre zâne s-a îndrăgostit de un păstor, iar, pentru greșeala ei, a fost transformată în piatră. Această piatră există și în ziua de azi în zona celor două peșteri.

Dacă tot ați ajuns în zona, să nu uitați să vizitați și Grota lui Hill. Peisajul este unul care vă va tăia respirația și este într-o zonă – poate cea mai frumoasă – don zona acestor chei. Numele grotei vine de la un cioban care a murit acolo. Destul de înspăimântător, dar zona nu e deloc așa!

Dacă îți dorești să ai și mai multă aventură în această ieșire, atunci îți recomandăm următoarele trasee:

  1. Circuitul Crestelor Cheilor ambii versanți – între 4 si 5 ore de parcurs – marcaj punctul roșu
  2. Cabana Cheile Turzii – Cabana Buru – 12.5 km – între 4 si 5 ore de parcurs – marcaj triunghiul roșu
  3. Cheile Turzii – Izvorul Popii – Valea Arineilor – Ciucaș – 6 km – între 2 si 3 ore de parcurs, Cascada Ciucaș – la ieșirea din Cheile Turzii – o zona semisălbatică, foarte frecventată de turiști, se poate ieși la un picnic, soare, plaja, baie în apa pârâului Hajdate – marcaj banda galbenă sau Cheile Turzii – Dealul Ciuma Goala – Ciucaș – marcaj triunghiul galben
  4. Cheile Turzii – Dealul Sindului – Podul de pe autostrada – Sat Tureni – ieșire la E60 – 10 km – ~ 4 ore – marcaj banda albastră
  5. Cheile Turzii – Sat Tureni – Casele Micești – Cabana Făget Pădure – Cabana Făget Izvor – Baza Sportiva Unirea (Mănăștur, Cluj) Cluj – 29 km – 10 ore – marcaj banda roșie – se mai numește și Drumul Secuilor.
  6. Sens giratoriu Turda (p-ta Romana) – Dealul Hodinis – Cheile Turzii Cabana – 2-3 ore de parcurs pas normal – marcaj Crucea Rosie< 8. Cheile Turzii – Dealul Mânăstirii (versantul drept) – Mânăstirea Petridului – Raul Arieș cu pod la Ploiești – Sat Moldovenești – Colții Trascăului – Sat Remetea – marcaj banda roșie (http://turism-cheile-turzii.ro/trasee/)

Desigur, puteți opta pentru mai multe trasee, adaptate pentru grupul din care faceți parte. Dacă nu ați mai fost de ceva timp la un traseu de durată medie/mare, atunci vă recomandăm un traseu mai ușor, în care mașina personală să vă ajute în deplasare pe zonele accesibile.

De asemenea, dacă sunteți iubitori de sport extrem, această zona este una care vi se va potrivi 100%. Alpinismul și escalada sunt cele două activități pe care le puteți face în zona Cheilor Turzii. Aici se adăpostesc aproximativ 350 de trasee de alpinism și escaladă, atât pentru profesioniști, dar și pentru începători. Un traseu extrem de dificil este cel din zona Peșterii Ungurești.

Dacă nici un sport menționat mai sus nu este pentru tine atunci ar trebui să încerci zborul cu parapanta. În zona Culmii Sandului (spre Petrești) aveți ocazia de a vedea toate beneficiile unui sport extrem: adrenalină, un peisaj minunat și aer curat. De menționat este faptul că nu ar trebui să mergeți aici dacă nu avei suficientă experiență în acest sport – pericolul de accidentare este extrem de mare mai ales dacă nu aveți reflexele bine conturate.

Nu uita echipamentul sportiv special pentru sportul practicat pentru a minimaliza posibilitatea unei accidentări, fie ea cât de mică.

 

Ce trebuie să mai știi de această zonă?

Aceasta a fost numită Rezervație Naturală Cheile Turzii în 1938. De asemenea, a fost inclusă pe lista UNESCO. Aici, așa cum menționam mai sus, veți avea ocazia să vă bucurați de o bogată faună și floră; iar de-a lungul zonei veți găsi o multitudine de grote și peșteri care au până la 8 metri lungime.

 

Ce trebuie să urmărești atunci când alegi cazarea în zona Cheile Turzii?

Înaintea acestui element extrem de important trebuie să te decizii cu ce anume vei călători în zonă. Dacă vei merge cu trenul până la Cluj, iar apoi vei merge cu un microbuz sau o mașină închiriată – atunci lucrurile se complică puțin, cel puțin din punct de vedere logistic. Chiar și așa, având o paletă extrem de largă de posibilități – o pensiune cu mic dejun și cină inclusă poate fi găsită extrem de ușor.

Dacă preferi să nu ai asigurată masa, atunci cu siguranță vei găsi restaurante cu specific în zonă care nu te vor dezamăgi – aici vei găsi opțiuni pentru fiecare buzunar.

Cu siguranță Cheile Turzii este o zonă în care vă veți relaxa și vă veți regăsi câteva minute de liniște. Pentru cei care vor mai multă „agitație” – sporturile extreme sau traseele de lungă durată pot fi cea mai bună opțiune pentru a ieși din rutina zilnică. Indiferent de opțiune, nu uita să treci în calendar – pentru următoarea oprire în zonă –  această zona absolut minunată.

 

 

(Visited 273 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.