Ce se întâmplă atunci când renunțăm la zahăr?

Zahărul este una dintre substanțele discutate cel mai mult, în cazul adicțiilor alimentare, alături de sare și grăsimi. Am auzit cu toții că dulciurile sunt dăunătoare – nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. În schimb, câți dintre noi reușim să spunem nu unei felii apetisante de tort sau unei bucățele de ciocolată?

În cele ce urmează vom afla mai multe despre ce este dependența de dulciuri și cum se manifestă. Vom descoperi totodată o serie de recomandări în vederea unei alimentații sănătoase și echilibrate.

Ce este zahărul?

Când spunem zahăr, nu ne referim doar la bomboane și deserturi, ci la zaharuri. Acestea descriu o clasă de molecule numite carbohidrați, regăsite în multe măncăruri și băuturi. Glucoza, fructoza (în fructe), zaharoza, maltoza, lactoza (lapte, iaurt, sana, kefir, lapte bătut, brânză de vaci), dextroza și amidonul (cartofi, cereale, leguminoase) sunt toate tipuri de zaharuri. Similar, siropul de orice fel, sucul de fructe, zahărul brun, melasa și mierea.

Zaharurile sunt adăugate astăzi în majoritatea alimentelor din supermarket, și este important să înțelegem cum afectează creierul. Nici măcar sucul de roșii, iaurtul, fructele deshidratate, apa cu arome, sau batoanele de musli nu scapă de conținutul de zaharuri.

Ce este dependența de zahăr?

Dacă initial mâncarea era doar o necesitate, acum consumăm cantități impresionante de alimente, de multe ori doar pentru a obține o stare de bine. În timp, mâncatul în sine a devenit o activitate plăcută, o recompensă.

Putem defini dependența alimentară drept inabilitatea de a controla un anumit comportament, în ciuda consecințelor nefaste cunoscute, fizice sau psihologice. Similar drogurilor, zahărul declanșează producția de endorfine în creier (moleculele fericirii – dopamină și serotonină), ce oferă o senzație de plăcere instantanee. Astfel, consumul repetat de dulciuri dezvoltă în timp, la nivel cerebral, o asociere între alimentele cu zahăr și starea generală de bine.

Atunci când suntem obișnuiți să consumăm zahăr sub o formă sau alta, zi de zi, ne va fi foarte greu să renunțăm el. O asemenea încercare înseamnă că vom experimenta simptome precum anxietatea, neliniștea, chiar furia și depresia.

Cum putem limita consumul de zahăr?

În primul rând, este important să respectăm mesele principale ale zilei. În caz contrar, foamea și pofta ne pot face să cedăm ușor în fața dulciurilor și alimentelor procesate.

Totodată, trebuie să renunțăm la consumul de alimente procesate și rafinate, inclusiv la sucurile și gemurile de fructe. Chiar dacă nu conțin zahăr adăugat nu sunt nici ele sănătoase. Sunt concentrate caloric și au un conținut ridicat de zaharuri, fără fibrele, vitaminele și mineralele, ce se regăsesc în fructele întregi.

Asta nu înseamnă că ar trebui să renunțăm la fructe și legume. Din contră, este de preferat să consumăm legume cât mai puțin procesate termic, la fiecare masă, alături de o sursă consistentă de proteine, cum ar fi carnea, peștele, ouăle și lactatele. Consumul de fructe este de asemenea recomandat, fie la micul dejun, fie la 2-3 ore după masa de prânz, pentru a evita balonarea și a facilita digestia.

Sursă:

www.cnn.com

www.rodalewellness.com

 

(Visited 65 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.