Ce-am mai citit în pandemie?

Fie că vorbim de un roman realist, de un roman epistolar sau de un roman de ficțiune, pasionații de lectură au știut ce să aleagă în această perioadă de izolare.

În continuare, vă recomandăm câteva titluri care pe noi ne-au purtat departe în aceste luni și ne-au ținut companie în fiecare zi la cafea. Eleganță, pasaje inedite sau reflecții puternice ne-au cucerit printre rândurile cărților pe care le aveam în casă sau pe care ni le-am comandat online.

„Fata ceasornicarului” de Kate Morton

Elodie Winslow, o arhivistă londoneză găsește o geantă veche în care se află un caiet de schițe ce pare să-i fi aparținut unui pictor din perioada victoriană și o fotografie în care apare o tânără cu o frumusețe aparte. Printre desene, reîntâlnește o casă pe care o cunoaște doar din poveștile din copilărie, singurele amintiri pe care le mai are de la mama ei: o casă cu doua frontoane, așezată la cotul unei ape, care i se pare neobișnuit de familiară. De ce se simte atașată de această imagine?

Oare este doar o iluzie sau chiar are o legătură cu acea casă? De asemnea, femeia din fotografie pare să-i transmită un mesaj și singura care îi poate răspunde la întrebări este Birdie Bell, fiica ceasornicarului. Cu 150 de ani înainte, în acea casă artiștii din Frăția Magenta au fost invitați la Birchwood Manor pentru a crea și a se bucura de libertatea casei mult iubite a lui Edward Radcliffe, cel mai strălucit dintre ei. În scurta lui viață, spre sfârșitul șederii lui la Birchwood Manor, o femeie este împușcată, o alta dispare și o neprețuită bijuterie de familie este dată dispărută.

„Umbra vântului” de Carlos Ruiz Zafón

În Barcelona anilor `40, micuțul Daniel Sempere ajunge la Cimitirul Cărților Uitate cu tatăl său. Acolo alege o carte numită „Umbra vântului”, scrisă de Julián Carax. În timp ce crește și este interesat să afle mai multe despre acest autor nedeslușit, cercetează și descoperă că toate cărțile sale au fost arse misterios de unul dintre personajele cărții. Complotul se desfășoară în orașul bântuit din Barcelona, ​​unde, împreună cu noul său prieten Fermín, va încerca să descopere adevărul care înconjoară o ființă enigmatică care încearcă cu orice preț să îngroape trecutul lui Julián Carax.

Un roman suspans care încearcă să amestece realul cu fantezia, misterul cu dragostea. În decursul istoriei, Daniel trebuie să descopere misterul care îl înconjoară pe Julián și tot ceea ce va implica, deși atunci când încearcă să găsească în trecut indicii care să-i spună cine este scriitorul misterios, viața lui poate fi în pericol.

„O fată ca ea” de Marc Levy

New York, pe 5th Avenue, se ridică o clădire mică, nu la fel ca celelalte. Locuitorii săi sunt foarte atașați de operatorul lor de ascensoare, Deepak, responsabil pentru exploatarea liftului mecanic, un adevărat antic. Dar viața comunității fericite este întoarsă cu capul în jos, când colegul din tura de noapte cade pe scări.

Când Sanji, nepotul misterios al lui Deepak, debarcă în poziția de salvator și își îmbracă costumul unui operator de ascensoare, nimeni nu își poate imagina că se află în fruntea unei averi imense din Bombay și cu atât mai puțin Chloé, rezidentul de la ultimul etaj.

„Podul de lut” de Markus Zusak

Cinci frați Dunbar, cinci destine. Toți trăiesc într-o casă îngrijindu-se unul pe celălalt, luptându-se să supraviețuiască într-o lume care i-a abandonat, până când tatăl lor, bărbatul care i-a părăsit fără să se uite înapoi, se întoarce acasă. De ce s-a întors? Matei, cinic și poetic, este cel care preia frâiele familiei; Rory, veșnicul chiulangiu; Henry, un producător de bani și micuțul Tomy, un colecționar de animale de companie care a colonizat casa cu animale disfuncționale.

Și apoi există Clay tăcut, urmărit de un eveniment despre care nu se poate vorbi. Dar povestea se întoarce mult în timp, la acel bunic a cărui pasiune pentru vechii greci le umple viața de culoare, și la părinți, care s-au întâlnit mulțumită unui pian pierdut. Clay va încerca să dezvăluie un secret demult pierdut și să construiască un pod pentru a-și salva familia și pe sine.

Cărțile de mai sus pe noi ne-au fascinat, citind printre rânduri destine, personaje cu povești de neuitat, de un realism care depășește uneori granițele fanteziei. Putem visa, putem crede sau putem savura pe nerăsuflate cronicile de viață ale unor oameni cu personalități puternice, ascunse și cu secrete pierdute în negura anilor.

Zilele de izolare au devenit mult mai ușoare și ne-am îmbogățit nu doar biblioteca, ci și mințile cu noi aventuri pe care le proiectăm cu sute de ani în urmă. Cărțile le puteți găsi pe https://www.elefant.ro/ atât în format fizic, cât și în format e-book.  

(Visited 334 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.