9 Moduri de preparare a cafelei

Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume, fără a lua în considerare apa. Majoritatea dintre noi pregătim o ceașcă de cafea în fiecare dimineață, imediat după ce facem duș și ne spălăm pe dinți.

Cu atât de multe metode de preparare a cafelei disponibile, vom arunca o privire la nouă dintre cele mai populare.

1. Espresso

Espresso scoate în evidență corpul cafelei, fiind o băutură concentrată și aromată. Conține o cantitate apreciabilă de uleiuri naturale ce se regăsesc în boabele de cafea. Cele mai distinctive caracteristici ale unui espresso sunt stratul spumos deasupra și volumul scăzut al băuturii.

Se prepară prin trecerea sub presiune a apei calde, printr-un strat de cafea fin măcinată și compactată. Rețineți că un aparat bun de espresso este destul de scump, costând peste 200 de euro.

2. Cafeaua turcească/la ibric

Cafeaua turcească sau cafeaua la ibric este încă foarte populară în multe părți ale lumii. Este o metodă prin care cafeaua foarte fin măcinată este infuzată în apă apă fierbinte, cu ajutorul unui ibric. Gradul de măcinare al boabelor este fin, putând vorbi de o pulbere de cafea.

Cafeaua turcească are cel mai consistent corp, dintre toate metodele de preparare a băuturii mult îndrăgite. Rețineți că în cazul în care preferați o cafea fără sedimente, ar trebui să apelați la una din celelalte tehnici de preparare a cafelei.

3. Cafeaua la filtru automat/Cafetieră

Prepararea cafelei la filtrul automat implică turnarea apei calde peste boabele de cafea măcinate. Băutura este filtrată cu ajutorul unui filtru de hârtie sau al unei plase de metal/plastic. Este o metodă rapidă și ușoară de preparare a cafelei, probabil una dintre cele mai populare din lume.

Filtrul utilizat absoarbe de regulă majoritatea uleiurilor regăsite în boabele de cafea, uleiuri ce conțin flavonoidele ce conferă o aromă intensă. Bautura obținută este limpede și curată, având un raport ridicat de cofeină extrasă pentru fiecare lingură de cafea măcinată.

4. Presa franceză

Presa franceză este un dispozitiv foarte simplu de preparare a cafelei. Este foarte îndrăgită în multe părți ale lumii, de iubitorii de cafea. Este ieftină și produce o băutură cu un gust distinct, ușor de îndrăgit.

Un alt avantaj al presei franceze este ușurința în utilizare – pur și simplu se toarnă apă fierbinte peste cafeaua măcinată și se lasă la infuzat câteva minute. Apoi, cu ajutorul filtrului se separă zațul de cafea.

Are un corp mediu, mai dens decât în cazul cafelei la filtru, dar mai puțin consistent decât cel al espresso-ului.

5. Moka

Cafetiera Moka se folosește de presiunea aburului pentru a împinge apa prin cafeaua măcinată, fiind asemănătoare în acest sens cu un aparat espresso. Apa din partea inferioară a cafetierei fierbe, iar presiunea aburului forțează apa să urce în compartimentul superior, trecând totodată prin cafeaua râșnită.

Spre deosebire de un espressor, presiunea aburului este mult mai scăzută – în jur de 1 bar pentru cafetiera Moka și 9 Bar pentru aparatul de cafea espresso. Cafeaua rezultată conține uleiurile și acizii din boabele de cafea. Cu toate acestea, îi lipsește crema specifică băuturii espresso.

6. Cold Brew

Cafeaua Cold Brew a devenit destul de populară printre cunoscătorii de cafea. Este ușor de pregătit, procesul fiind similar cu cel al presei franceze. Cu toate acestea, spre deosebire de cea din urmă, apa rece este folosită în procesul de prepare, în locul celei calde. În plus, cafeaua măcinată este lăsată la infuzat perioade lungi de timp (12 până la 36 de ore).

Băutura obținută este servită rece sau caldă. Are un gust puternic, unic, fără aciditate sau note amărui. Deoarece pregătirea cafelei durează atât de mult, mulți pasionați prepară de obicei cantități mari, pe care le păstrează apoi în frigider, până la câteva săptămâni.

7. Aeropress

AeroPress a devenit obiect de cult în rândul multor pasionați de cafea, seamănând mai degrabă cu un proiect științific, decât cu o mașină de preparat cafeaua. AeroPress are câteva părți componente: un filtru în camera inferioară și un piston care în timp ce este apăsat, crează presiune și filtrează zațul de cafea.

Cafeaua extrasă este puternică și are un corp consistent. Avantajele deosebite ale Aeropress-ului sunt ușurința în utilizare și portabilitatea de invidiat.

8. Chemex

Chemex este un aparat elegant de preparat cafeaua, creat în anii ’40. Intrat în obscuritate o perioadă, a re-devenit la modă. Presupune turnarea apei calde peste cafeaua măcinată, asemuindu-se cu un filtru de cafea automat (cafetieră). O diferență notabilă este faptul că aparatul Chemex folosește un filtru special, mult mai gros.

Cafeaua rezultată este limpede și are puține uleiuri, mare parte dintre acestea fiind filtrate.

9. Syphon

Syphon-ul este un aparat de preparat cafeaua ce iese în evidență, impresionând cu ușurință familia și prietenii la fiecare utilizare. Apa încălzită se ridică, are loc o infuzie, iar apoi, când flacăra este îndepărtată, cafeaua trece prin filtru, în vasul inferior.

Syphon-ul prepară o cafea tare și aromată. În schimb, nu este foarte ușor de folosit, nefiind tocmai portrivit pentru utilizarea zilnica.

(Visited 556 times, 1 visits today)
Please follow and like us:

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Spread the word.